Historien om Copydan
Nonprofitorganisation som siden 1977 har håndteret tv- og filmrettigheder.
Historisk set har det altid været en udfordring at sikre, at skuespillere, dramatikere, instruktører, musikere og mange andre i de kreative fag får betaling for den brug, som andre foretager af deres indhold. Eksempelvis tv-udsendelser, film og radio. Det lagde kimen til den aftalemodel, som i dag er grundlaget for de aftaler om brug af bl.a. audiovisuelle medier, som Copydan forhandler.
Etableringen af Copydan
I 1970'erne satte den teknologiske udvikling skub under mulighederne for at kopiere og dele audiovisuelt indhold, og den nye brug af tv-indhold krævede en aftale med hver enkelt rettighedshaver. Det var for kompliceret for både brugere og rettighedshavere. Så i 1977 gik rettighedshaverne sammen om at skabe en model, som gjorde det lettere at bruge og administrere rettighederne. Det blev til etableringen af Copydan.
Copydan Verdens TV er en af fem foreninger
I dag består Copydan af fire forskellige foreninger, der dækker alt audiovisuelt indhold.
Copydan Verdens TV
Verdens TV håndterer ophavsrettigheder i forbindelse med distribution af danske og udenlandske tv-og radiokanaler.
Copydan Verdens TV
Copydan KulturPlus
KulturPlus arbejder for, at der bliver afregnet vederlag til kunstnere og producenter i forbindelse med privatkopiering.
Copydan KulturPlus
Copydan AVU-medier
AVU-medier håndterer rettigheder til audiovisuelt indhold i undervisning og formidling.
Copydan AVU-medier
Copydan Arkiv
Arkiv løser de ophavsretlige problematikker, som er forbundet med genanvendelse af store mængder af udsendelser fra diverse arkiver.
Copydan Arkiv